Freelance: 10 ideale beroepen voor zelfstandigen (2023)

Steeds meer mensen kiezen er vandaag voor om als freelancer aan de slag te gaan. Ook al heb je nooit de zekerheid van een vast contract, toch biedt freelance werk een pak voordelen. Bedrijven doen eveneens graag beroep op de kennis en skills van een goede freelancer. Ontdek hier alle voordelen van een freelancer voor een onderneming.

Voor sommige beroepen wordt zelfs bijna uitsluitend nog een freelancer ingeschakeld. Wil je dus een freelance job met toekomst? Check dan zeker of een van de volgende beroepen iets voor jou is …

1. Grafisch designer

Websites en apps schieten als paddenstoelen uit de grond en dus is er veel vraag naar het creatieve brein van grafische designers. Ook de reclamewereld heeft knappe posters en strakke designs nodig. Door de stijgende vraag is grafisch design steeds vaker een job voor freelancers aan het worden. Er is immers werk genoeg.

Natuurlijk heb je best al wat ervaring voor je solo aan de slag gaat. En als grafisch design echt iets totaal nieuw voor je is, dan valt het zeker aan te raden om eerst een opleiding te volgen.

2. Fotograaf

Freelance: 10 ideale beroepen voor zelfstandigen (1)

Heb je een passie voor fotografie? Dan zijn er ook mogelijkheden voor freelance fotografen. Natuurlijk moet je wel weten hoe je met je camera van iedere foto een meesterwerk maakt. Fotografie is bovendien een beroep dat je in eerste instantie perfect met een andere job zou kunnen combineren. Veel mensen zullen je bijvoorbeeld vragen om in het weekend foto’s te maken op huwelijken, communies, doopfeesten, etc.

Daarom is het belangrijk om een sterk portfolio samen te stellen. Een overzicht van allerlei soorten foto’s die je reeds gemaakt hebt. Zo zien potentiële klanten meteen dat je iedere euro waard bent. Uiteraard moet je ook programma’s zoals Photoshop volledig in de vingers hebben om foto’s te bewerken. Ken je ook iets van video en montage? Dan heb je een stevig streepje voor en zou je perfect fulltime aan de slag kunnen gaan.

3. Copywriter/journalist

Ben je geboren met een pen in de hand en is schrijven je grootste talent en passie? Dan heb je verschillende freelance mogelijkheden. Wie door de actualiteit gebeten is, kan zijn diensten als freelance journalist aanbieden. Steeds meer redacties werken met freelancers en dus hoef je je niet aan één titel te binden. Op die manier kan je jezelf ook in bepaalde topics specialiseren, zodat de verschillende mediaspelers je weten te vinden.

Wie een goede pen heeft, kan ook in de commerciële sector gaan werken. Onder invloed van het internet groeit de vraag naar copywriters. Overtuigende teksten voor bedrijven, persberichten, blogs, … Een goede copywriter is geld waard. Als je klanten tevreden zijn, bouw je snel een stevig klantenbestand op.

4. Boekhouder

Freelance: 10 ideale beroepen voor zelfstandigen (2)

Heb je boekhouding gestudeerd, dan is het vrij eenvoudig om op zelfstandige basis vanaf je eigen bureau thuis te starten. Je zal al gauw een ruim klantenbestand hebben, want de vraag naar boekhouders is groot.

Bovendien ben je van goudwaarde voor andere freelancers. Zij willen zich liefst op hun werk concentreren en zijn maar wat blij dat ze facturen en betaalde rekeningen naar jou kunnen sturen, zodat ze zich geen zorgen over belastingen of btw hoeven te maken. Jij weet immers alles over de meest recente wetgeving en je vindt altijd de juiste oplossing zodat klanten zo voordelig mogelijk geld verdienen.

5. Leraar

Freelance les geven? Ook dat is tegenwoordig perfect mogelijk. Je zou dit bijvoorbeeld ook ter aanvulling van een andere job of andere opdrachten als freelancer kunnen doen. Het is zelfs mogelijk om een online leerkracht te worden. Je bereikt studenten dan via applicaties zoals Skype, WhatsApp of Google Hangout. Het grote voordeel is dat je niet afhankelijk bent van een vastgelegd lessenrooster. Je bepaalt zelf wanneer je beschikbaar bent.

Natuurlijk verwachten studenten dat je voldoende kennis over bepaalde onderwerpen hebt. Heb je bijvoorbeeld in je beroepsleven al veel ervaring opgedaan, dan ben jij de geknipte persoon om online les te geven.

Een goede freelancer werkt natuurlijk met de beste telecomoplossingen. Met Business Flex ben je zeker van onbeperkt internet en onbeperkt bellen naar vaste nummers. Je krijgt ook een professioneel e-mailadres.

6. Social media manager

Freelance: 10 ideale beroepen voor zelfstandigen (3)

Niet alleen klinkt deze titel erg mooi, het is ook een van de nieuwste beroepen in dit lijstje. Sinds sociale media een centrale rol in ons leven hebben gekregen, moet echt iedereen actief zijn op platformen zoals Facebook, Instagram, Twitter en LinkedIn. Veel bedrijven hebben daar weinig ervaring mee en huren dan liever een extern persoon in.

Ben je zelf voortdurend met sociale media bezig? Weet jij hoe je de juiste doelgroepen met je berichten kunt bereiken? Dan ben je eigenlijk al een social media manager. Nu enkel nog klanten vinden. En waar kan je dat beter doen dan … via de sociale media?

7. Juridisch adviseur

Geen zin om in een groot advocatenkantoor te werken? Of zie je het niet zitten om de zaak van cliënten voor de rechtbank te gaan verdedigen? Je rechtenstudies zijn gelukkig niet voor niets geweest, want veel mensen hebben eigenlijk gewoon advies nodig. Bijvoorbeeld over alles wat met eigendommen, startups en gezinssituaties te maken heeft. Van het opstellen van contracten tot adviseren en andere juridische dienstverlening. Je kunt hier perfect een aantrekkelijk loon mee verdienen.

8. Ontwikkelaar van software

Freelance: 10 ideale beroepen voor zelfstandigen (4)

Nergens is meer vraag naar talent dan in de IT-sector. Alles is vandaag zo gespecialiseerd dat veel bedrijven voor opdrachten op zoek zijn naar specifieke skills die ze intern niet kunnen vinden. Het is immers onmogelijk om personeel constant bij te scholen. Als freelancer zorg je er natuurlijk voor dat je van alles op de hoogte bent. Is je ene project afgerond, dan staat er vast alweer iets nieuws voor je klaar.

Heb je dus expertise in bepaalde aspecten van het ontwikkelen van software, websites of applicaties? Pak er dan zeker mee uit, want er zijn genoeg opdrachtgevers die jouw talent meer dan ooit kunnen gebruiken.

9. Marketeer

Ook marketing is tegenwoordig big business. Daardoor is er werk genoeg om als freelance marketeer aan de slag te gaan. Campagnes zijn bijzonder veelzijdig dankzij de impact van sociale media. Wie de juiste digitale skills heeft, zal dus zeker heel snel opdrachten vinden. Eigenlijk is een achtergrond in marketing een extra troef voor een social media manager.

Wat zijn dan veel gevraagde digitale skills? SEO, data analytics, user experience, e-mail marketing, … om er maar een paar op te noemen. Conclusie: er is voor iedereen werk genoeg in de marketingsector. Dus waarom zou je nog twijfelen om op jezelf te beginnen?

10. Vertaler

Je hebt intussen wel door dat er veel vraag is naar alles wat met content te maken heeft. Er wordt meer dan ooit gepubliceerd en dat moet natuurlijk ook vertaald worden. Enerzijds willen veel buitenlandse bedrijven een lokaal publiek bereiken, waardoor persberichten, blogs en websites naar het Nederlands moeten worden vertaald. Anderzijds zien ook Belgische bedrijven het groots en is vertaling naar het Engels noodzakelijk om zich op de globale markt te laten gelden.

Ben je dus vloeiend in twee talen, bijvoorbeeld Nederlands en Engels? Dan heb je zeker het juiste profiel om als freelance vertaler te werken. En als je nog meer talen kent, dan is dat natuurlijk ook een troef. In België is Frans uiteraard belangrijk, maar wereldwijd wordt de invloed van Spaans en Chinees steeds groter.

In de toekomst zullen steeds meer mensen als freelancer werken, dus waarom zou jij er niet meteen mee beginnen? Het heeft een pak voordelen en heel vaak werk je gewoon van thuis.

Met Business Flex stel je een pack samen op maat van je zaak en voeg je dus enkel de producten toe die je echt nodig hebt. Met de inbegrepen exclusieve klantenservice geniet je van een vlotte, persoonlijke en professionele service: stel je vraag slechts 1 keer, een expert zorgt voor de verdere opvolging. We bezorgen je ook een professioneel e-mail adres. Zelfs tv op al je schermen is inbegrepen, met ruim 80 zenders en toegang tot de Proximus Pickx-app.

Ontdek Business Flex nu!

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Sen. Ignacio Ratke

Last Updated: 12/22/2022

Views: 5898

Rating: 4.6 / 5 (76 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Sen. Ignacio Ratke

Birthday: 1999-05-27

Address: Apt. 171 8116 Bailey Via, Roberthaven, GA 58289

Phone: +2585395768220

Job: Lead Liaison

Hobby: Lockpicking, LARPing, Lego building, Lapidary, Macrame, Book restoration, Bodybuilding

Introduction: My name is Sen. Ignacio Ratke, I am a adventurous, zealous, outstanding, agreeable, precious, excited, gifted person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.